Βιέννη, 1908: Ο Βέμπερν πρόκειται να αποφοιτήσει από την τάξη σύνθεσης του Σαίνμπεργκ και επιλέγει να στραφεί στην «Πασακάλια», μια προκλασική φόρμα παραλλαγών, δημιουργώντας ένα αξεπέραστο συνθετικά και ενορχηστρωτικά έργο. Λίγο αργότερα, ο Νίκος Σκαλκώτας έχει επιστρέψει στην Αθήνα του μεσοπολέμου, όπου το 1935 συνθέτει ένα εκφραστικό «Κοντσερτίνο» για δύο πιάνα, με υπέροχα ορχηστρικά χρώματα και ονειρικές αρμονικές ατμόσφαιρες. Η ενδιαφέρουσα μουσική βραδιά, που συνέθεσε ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο των κεντροευρωπαϊκών μουσικών τάσεων στα χρόνια της ζωής του Σκαλκώτα, περιλάμβανε επίσης τη «Μικρή σουίτα» του για ορχήστρα εγχόρδων. Τα δύο έργα του Σκαλκώτα πλαισιώνονται από τις περίφημες «Συμφωνικές μεταμορφώσεις» του Χίντεμιτ καθώς και από το Ιντερμέτζο της όπερας «Η Παναγία των Παρισίων» του βιεννέζου συνθέτη Φραντς Σμιτ σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση από τη Φιλαρμόνια. Το έργο αυτό επελέγη ως φόρος τιμής στη μνήμη της καταστροφής αυτού του ναού-μνημείου της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία όπου ακούστηκαν τρία καταπληκτικά έργα των εκπροσώπων της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης, πλαισιωμένα από άλλες συνθέσεις, διαφορετικής τεχνοτροπίας, αλλά της ίδιας χρονικής περιόδου. Η συναυλία αποτέλεσε συμπαραγωγή της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Αφιερώματος στον Νίκο Σκαλκώτα για τα 70 χρόνια από το θάνατό του, το οποίο φιλοδοξεί να ξανασυστήσει τον Έλληνα συνθέτη και την ιδιοφυΐα της μουσικής του.

Με την ορχήστρα συνέπραξαν ως σολίστ στο πιάνο, η Μπεάτα Πίντσετιτς και ο Χρήστος Σακελλαρίδης, ντουέτο στην τέχνη και στη ζωή, που γοητεύουν το κοινό τους σε όλη την Ευρώπη εδώ και 14 χρόνια.

 

Anton Webern: Πασακάλια, έργο 1

Νίκος Σκαλκώτας: Κοντσερτίνο για δύο πιάνα

Νίκος Σκαλκώτας: Μικρή σουίτα για ορχήστρα εγχόρδων

Franz Schmidt: Ιντερμέτζο (Τσάρντας), από την όπερα «Η Παναγία των Παρισίων»

Paul Hindemith: "Συμφωνικές Μεταμορφώσεις" σε θέματα του Carl Maria von Weber

 

Piano for Two (Μπεάτα Πίντσετιτς & Χρήστος Σακελλαρίδης)

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Mουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

 

Συμπαραγωγή

Ορχήστρα Φιλαρμόνια Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Διαβάστε κριτικές για τη συναυλία εδώ