Με μια ιδιαίτερη συναυλία εγκαινίασε την 3η της καλλιτεχνική περίοδο 2018-2019 η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Ταυτόχρονα εγκαινίασε τη συνεργασία της με το Μουσείο Μπενάκη και με δύο σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, τον κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη και τον Αρχιμουσικό Μιχάλη Οικονόμου.

Πιστή στον ιδρυτικό της στόχο να μελετά και να αναδεικνύει το έργο των Ελλήνων δημιουργών, έστρεψε αυτή τη φορά την προσοχή της σε ένα σημαντικό έργο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και Ακαδημαϊκού, Θόδωρου Αντωνίου. Το έργο Κομμός Β, είναι μια θρηνωδία για συμφωνική ορχήστρα και ανήκει σε μια σειρά έργων με το ίδιο όνομα, που το καθένα έχει γραφτεί για διαφορετικούς συνδυασμούς οργάνων.

Το κύριο έργο του πρώτου μέρους της συναυλίας ήταν το Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε φα ελάσσονα, έργο 73 του Carl Maria von Weber. Ο συνθέτης αυτός είναι ένας από τους εκπροσώπους του πρώιμου ρομαντισμού στη μουσική και συνέθεσε το δημοφιλέστατο αυτό κοντσέρτο το έτος 1811. Στο κοντσέρτο συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τη Φιλαρμόνια ο κορυφαίος Έλληνας σολίστ και δεξιοτέχνης του κλαρινέτου, Σπύρος Μουρίκης.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ακούσαμε ένα από τα σημαντικότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου του 19ου αιώνα, την Δεύτερη Συμφωνία, σε Ρε μείζονα, του Johannes Brahms, έργο 73, σε πρώτη εκτέλεση από την Φιλαρμόνια. Η συμφωνία γράφτηκε το καλοκαίρι του 1877 σε ένα θέρετρο της Νότιας Αυστρίας και θεωρείται ένα από τα πιο φωτεινά και αισιόδοξα έργα του συνθέτη.

Την  μουσική διεύθυνση της συναυλίας είχε ο διεθνούς φήμης νέος Έλληνας Αρχιμουσικός, Μιχάλης Οικονόμου.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Θόδωρος Αντωνίου, Κομμός Β

Carl Maria von Weber, Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα αρ. 1, σε Φα ελάσσονα, op. 73

    Σολίστ: Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο

Johannes Brahms, Συμφωνία αρ. 2 σε Ρε μείζονα, op. 73

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου

 

Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 20.30

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138

Αίθριο