ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ

Στις 14 Ιανουαρίου 2019, στην Αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. πραγματοποιήθηκε ένα αφιέρωμα στον κρητικής καταγωγής, κορυφαίο ελληνοαμερικανό συνθέτη Γιώργο Τσοντάκη, που γεννήθηκε στην Αστόρια, ζει στo δάσος της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, αλλά τη βραδιά αυτή βρισκόταν ανάμεσά μας. Ένας συνθέτης δις υποψήφιος για βραβείο Grammy, και τα μεγαλύτερα βραβεία σύνθεσης: το Grawemeyer Αward για το 2ο Κοντσέρτο για βιολί, και το Charles Ives Living της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών. Στη συναυλία ακούστηκαν σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα το Κoντσέρτο Unforgettable για δύο βιολιά και το Clair de lune. Το μουσικό πορτρέτο πλαισιώθηκε με έργα Σκαλκώτα: τη μουσική από το μπαλέτο Τα παγανά, τρία κομμάτια από το λαϊκό μπαλέτο Η θάλασσα, και ενορχηστρώσεις σε δύο (από τις εκατοντάδες) σονάτες για τσέμπαλο του συνθέτη της εποχής μπαρόκ Ντομένικο Σκαρλάττι.

Με τη συναυλία αυτή, η Φιλαρμόνια, πιστή πάντοτε στους καταστατικούς καλλιτεχνικούς της στόχους, παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση δύο σημαντικά έργα ενός σπουδαίου Έλληνα συνθέτη της διασποράς. Ταυτόχρονα, με τη συναυλία αυτή εγκαινιάστηκαν οι μουσικές εκδηλώσεις για το έτος Νίκου Σκαλκώτα 2019. Όπως είναι γνωστό, το 2019 συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και πραγματοποιήθηκαν πολλές καλλιτεχνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας ανέλαβε ο μαέστρος και Πρόεδρος του ΔΣ του Ωδείου Αθηνών, Νίκος Τσούχλος, και σολίστ ήταν οι διακεκριμένοι βιολονίστες Απόλλων Γραμματικόπουλος και Παναγιώτης Τζιώτης. Και οι τρεις συνεργάστηκαν για πρώτη φορά με την Φιλαρμόνια. 

Νίκος Σκαλκώτας, Τα παγανά
Γιώργος Τσοντάκης: Unforgettable, κοντσέρτο για δύο βιολιά
Domenico Scarlatti: Δύο σονάτες σε ενορχήστρωση Νίκου Σκαλκώτα
Γιώργος Τσοντάκης: Clair de lune
Νίκος Σκαλκώτας: 3 κομμάτια από τη «Θάλασσα», σε μεταγραφή του συνθέτη για μικρή ορχήστρα

Σολίστ:

Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί
Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Τσούχλος

Διαβάστε κριτικές για τη συναυλία εδώ