Μια πολύ ιδιαίτερη συναυλία προσέφερε στο Αθηναϊκό κοινό, αλλά και στα πολυάριθμα μέλη της Κινεζικής Κοινότητας της Αθήνας η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, το Τμήμα διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών Hebei και το Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού Hebei, οργάνωσε μια συναυλία με σπάνια και άγνωστα στην Ελλάδα έργα Κινέζων συνθετών.

Ο πανάρχαιος Κινεζικός πολιτισμός έχει τη δική του προσωπικότητα, τη δική του ιστορία και ιδιοσυστασία. Η σχέση του με τον δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό, και ειδικότερα τη μουσική, είναι μια σχέση αυτονομίας αλλά και αλληλεπίδρασης. Στη συναυλία αυτή το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ακριβώς αυτή την αλληλεπίδραση ακούγοντας έργα που παρουσιάζουν σε σολιστική θέση τα χαρακτηριστικά παραδοσιακά όργανα των Κινέζων με συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας. Εξαιρετικοί δεξιοτέχνες σολίστ από την Κίνα ερμήνευσαν έργα όπου πρωταγωνιστούν όργανα όπως το pipa (ένα χορδόφωνο όργανο που μοιάζει με το δικό μας λαούτο), το erhu, ένα ιδιότυπο όργανο που παίζεται με δοξάρι, και το zheng, που θυμίζει το κανονάκι ή το σαντούρι. Ο ήχος της συμφωνικής ορχήστρας που πλαισίωσε τα εξωτικά αυτά μουσικά όργανα, που προέρχονται από την Άπω Ανατολή, δημιούργησε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άκουσμα.

Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από πολύ γνωστά έργα του συμφωνικού κλασικού ρεπερτορίου. Η συναυλία δόθηκε στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις», Πυθαγόρα 8 στον Άλιμο..

Σολίστ:

Tu Shan Xiang, pipa

Zhang Pei, zheng

Bai Yu, erhu

H Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Μουσική Διεύθυνση: Miran Vaupotić

Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Άρτεμις»

Πυθαγόρα 8 Άλιμος

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019