Ο πρώτος ψηφιακός δίσκος ακτίνας (CD) της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών, με έργα αποκλειστικά του Νίκου Σκαλκώτα, όλα σε πρώτη Παγκόσμια ηχογράφηση, είναι γεγονός και κυκλοφόρησε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2020!

Το κεντρικό έργο του CD είναι η Μικρή Συμφωνία σε Σι ύφεση μείζονα, γνωστή και ως «Συμφωνιέτα», ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του συνθέτη, που γράφτηκε το 1948 και ηχογραφείται για πρώτη φορά από την Φιλαρμόνια.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης δύο έργα του Σκαλκώτα, που έως πρόσφατα εθεωρούντο χαμένα, και τα οποία ανακαλύφθηκαν από την μουσικολογική έρευνα, αποκαταστάθηκαν ενορχηστρωτικά από τον μουσικολόγο Γιάννη Σαμπροβαλάκη και παρουσιάστηκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από τη Φιλαρμόνια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2018, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή. Πρόκειται για τη Σουίτα για βιολί και μικρή ορχήστρα και για το Κοντσερτίνο για πιάνο, βιολί και ορχήστρα.

Ο ψηφιακός δίσκος περιλαμβάνει επίσης μερικά πολύ σπάνια και δυσεύρετα έργα του Σκαλκώτα, όπως είναι τα δύο εμβατήρια και οι ελληνικοί χοροί που ο συνθέτης φιλοτέχνησε για το Λύκειο των Ελληνίδων, καθώς και η ορχηστρική επεξεργασία από τον Σκαλκώτα ενός κρητικού ριζίτικου τραγουδιού, που ακούγεται σε αυθεντική ιστορική ηχογράφηση από τη φωνή του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Σολίστ της ηχογράφησης είναι οι εξαιρετικοί καλλιτέχνες Γιώργος Δεμερτζής (βιολί) και Βασίλης Βαρβαρέσος (πιάνο). Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμόνιας, Βύρων Φιδετζης.

Η ηχογράφηση των έργων του δίσκου συντελέστηκε στην Αθήνα, στο ιδιόκτητο στούντιο της Φιλαρμόνιας στον Άλιμο, από τον διεθνούς φήμης Tonmeister, Hans Kipfer, και εκδίδεται από την σουηδική εταιρία BIS, που εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στην έκδοση των έργων του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη. 

Τα περιεχόμενα του δίσκου:

  1. Μικρή συμφωνία (Συμφωνιέτα) σε Σι ύφεση μείζονα (1948) – Εκδοτική και μουσικολογική επιμέλεια: Βύρων Φιδετζής, Γιάννης Σαμπροβαλάκης
  2. Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα (1930) – Ενορχήστρωση: Γιάννης Σαμπροβαλάκης. Σολίστ: Γιώργος Δεμερτζής, βιολί, Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο.
  3. Σουίτα για βιολί και μικρή ορχήστρα (1929) – Ενορχήστρωση: Γιάννης Σαμπροβαλάκης. Σολίστ: Γιώργος Δεμερτζής, βιολί.
  4. Ο Διγενής ψυχομαχεί. Παραδοσιακό κρητικό ριζίτικο τραγούδι από τη φωνή του Ελευθερίου Βενιζέλου σε μεταγραφή και εναρμόνιση Νίκου Σκαλκώτα (περ. 1935) – Ενορχήστρωση Γιάννης Σαμπροβαλάκης. Η ιστορική ηχογράφηση της φωνής του Βενιζέλου έγινε το 1930.
  5. Δύο εμβατήρια και εννιά χοροί για το Λύκειο των Ελληνίδων (1946-47).

Α. Δύο εμβατήρια

Αρχαίο Ελληνικό Εμβατήριο
Εμβατήριο

Β. Εννιά χοροί

Η Βλάχα
Το γαϊτανάκι
Πηλιορείτικος
Ψηλά στην Κοστιλάτα
Κερκυραϊκός
Στην απάνω γειτονίτσα
Ο Λιούλιος
Η Παρασκευούλα
Το φυσούνι

Μπορείτε να παραγγείλετε το CD σας εδώ 

Διαβάστε κριτικές για το δίσκο εδώ