Σαν σήμερα, 7/5/1833 γεννήθηκε ο Johannes Brahms και 7 χρόνια αργότερα, το 1840 ο Piotr Ilyich Tchaikovsky. Ποια ήταν, όμως, η μεταξύ τους σχέση;

Απέφευγαν ο ένας τον άλλον για πάνω από μια δεκαετία, αλλά συναντήθηκαν τελικά το 1887 στη Λειψία την ημέρα των Χριστουγέννων. Και ήταν πολύ αμήχανα. Ο λόγος; Δεν άρεσε στον ένα η μουσική του άλλου. Ο Τσαϊκόφσκι, συγκεκριμένα, απέρριπτε το έργο του Μπραμς για χρόνια. Δέκα χρόνια πριν, όταν ο Τσαϊκόφσκι σκέφτηκε να ζητήσει την υποστήριξη του πιο διάσημου Brahms, έγραψε μια επιστολή στην προστάτιδά του, Nadezhda von Meck: «Ωστόσο, χωρίς ψευδή σεμνότητα θα έπρεπε να πω ότι νομίζω ότι είμαι καλύτερος από το Brahms. Τι να του πω; «Δεν σε εκτιμώ καθόλου και σε θεωρώ υπερβολικά συγκαταβατικό. Αλλά σε χρειάζομαι και έτσι ήρθα σε εσένα.» Αν, ωστόσο, είμαι ανέντιμος και ψεύτης, θα πω το ακριβώς αντίθετο. Δεν μπορώ να κάνω ούτε το ένα ούτε το άλλο». Σε μία σελίδα στο ημερολόγιό του το 1886, ο Τσαϊκόφσκι χαρακτήρισε το Μπραμς «ατάλαντο» και το έργο του «μέτριο».


Όταν ο Τσαϊκόφσκι εμφανίστηκε για αυτό το χριστουγεννιάτικο δείπνο του 1887 στο σπίτι του Μπρόντσκυ στη Λειψία, δεν περίμενε να βρει το Μπραμς στο τραπέζι. Η πρώτη ερώτηση που έκανε ο Τσαϊκόφσκι, σύμφωνα με τον βιολονίστα Μπρόντσκυ, ήταν: «Σας ενοχλώ;» Ο Brahms ήταν εκεί για να κάνει πρόβες στο πιάνο του Trio σε ντο ελάσσονα, Op. 101, και ο Τσαϊκόφσκι παρακολούθησε όλη την πρόβα. Ο Μπρόντσκυ σημείωσε ότι η μουσική δεν εντυπωσίασε καθόλου τον Τσαϊκόφσκι, αλλά ήταν πολύ καλός για να του το πει ευθέως. Ευτυχώς για τον Τσαϊκόφσκι, ο Grieg και η σύζυγός του Νίνα εμφανίστηκαν, προσφέροντάς του λιγότερο αμήχανη συντροφιά για το υπόλοιπο της βραδιάς.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, την Πρωτοχρονιά, ο Τσαϊκόφσκι παρακολούθησε μια παράσταση του Double Concerto του Brahms. Και λίγες μέρες αργότερα, ο Μπραμς ανταπέδωσε, παρακολουθώντας μια πρόβα για την πρεμιέρα της Ορχηστρικής σουίτας αρ. 1 του Tσαϊκόφκυ.

Παρά τις μουσικές τους διαφωνίες, οι δύο συνθέτες συμπάθησαν ο ένας τον άλλο με τον καιρό. Ο Τσαϊκόφσκι έγραψε τον επόμενο χρόνο ότι ο Μπραμς του άφησε μια ευχάριστη εντύπωση, και από κάθε άποψη είναι ένα αρκετά αξιοπρεπές άτομο: «Ο τρόπος του Μπραμς είναι πολύ απλός, απαλλαγμένος από ματαιοδοξία, με χιούμορ και οι λίγες ώρες που πέρασα μαζί του μου άφησαν πολύ ευχάριστη ανάμνηση.» Και από την πλευρά του και ο Μπραμς μαλάκωσε απέναντι στο Ρώσο συνθέτη.

Ένα χρόνο μετά την πρώτη τους συνάντηση, ο Brahms πήγε να παρακολουθήσει μια πρόβα για την Πέμπτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι. Στη συνέχεια, ο Μπραμς κάλεσε τον Τσαϊκόφσκι για μεσημεριανό γεύμα για να δώσει κάποια ειλικρινή ανατροφοδότηση - θεώρησε ότι το τελευταίο μέρος είχε ελλείψεις. Σύμφωνα με τον Stojowski, ο Τσαϊκόφσκι το απέρριψε αμέσως: «Το σχόλιο του Τσαϊκόφσκι σε μένα ήταν ότι θα είχε πληγωθεί βαθιά, αν δεν μισούσε ο ίδιος τις συμφωνίες του Μπραμς! Αλλά από τότε, διατηρούσε υψηλή εκτίμηση για το Brahms, τον ειλικρινή και ευθύ άνθρωπο».