Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών ξεκίνησε τη διαδρομή της το 2016. Ο κύριος στόχος της είναι να παρουσιάζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τον θησαυρό της νεοελληνικής έντεχνης µουσικής δηµιουργίας, η οποία µέχρι σήµερα δεν έχει προβληθεί όσο της αξίζει.

H νέα, ποιοτική και ευέλικτη συµφωνική ορχήστρα, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικά κεφάλαια, έχει ήδη διαγράψει μια σημαντική διαδρομή στο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωµα και φιλοδοξεί να συνεχίσει να προσθέτει τη δική της «νότα» στην προσπάθεια αναβάθµισης της µουσικής µας ζωής.

Πρόεδρος  της  ορχήστρας  είναι  ο  Καθηγητής  Μουσικολογίας  του  Πανεπιστηµίου  Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης της Νεοελληνικής Μουσικής, κ. Νίκος Μαλιάρας. Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Ορχήστρας έχει ο διεθνώς καταξιωµένος µαέστρος, και πολύ γνωστός για την έρευνά του στο πεδίο της Νεοελληνικής Μουσικής, κ. Βύρων Φιδετζής.

Η νέα ορχήστρα ιδρύθηκε µε δεδηλωµένο στόχο να ασχοληθεί συστηµατικά µε τον καλλιτεχνικό και πνευµατικό θησαυρό που αποτελεί την νεοελληνική έντεχνη µουσική δηµιουργία. Ιδρύθηκε µε στόχο να εκτελεί, να ηχογραφεί και εν γένει να προβάλλει την πιο αδικηµένη ίσως από τις τέχνες, τη µουσική που δηµιουργήθηκε και καλλιεργήθηκε κατά τον 19ο τον 20ό και 21ο αιώνα εντός ή εκτός των ελληνικών συνόρων από Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής  συνθέτες.

Σηµαντικό µέρος των έργων που εκτελούνται από την ορχήστρα έχει ανακαλυφθεί και αποκατασταθεί από την µουσικολογική έρευνα που υλοποιείται µε διάφορες µορφές και σε διάφορα επίπεδα στα ελληνικά  πανεπιστήµια.

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας περιλαµβάνει έργα συµφωνικής µουσικής, έργα φωνητικής µουσικής (σολιστικά ή χορωδιακά) µε συνοδεία ορχήστρας καθώς και έργα µουσικής δωµατίου που εκτελούνται από µικρότερα σύνολα συγκροτούµενα από τα µέλη  της.
Στις συναυλίες περιλαµβάνεται κατά κανόνα τουλάχιστον ένα ελληνικό έργο, όπως και έργα του διεθνούς ρεπερτορίου που, παρόλη την αξία τους είναι ελάχιστα γνωστά στο Ελληνικό κοινό. Φιλοδοξία της ορχήστρας είναι να επιτελέσει σηµαντικό πολιτιστικό έργο στο χώρο της Ελληνικής έντεχνης µουσικής δηµιουργίας και, παράλληλα, να λειτουργήσει συµπληρωµατικά αλλά όχι ανταγωνιστικά προς τις υπάρχουσες Ελληνικές  ορχήστρες.

Έδρα της ορχήστρας είναι ο Χώρος τέχνης και Πολιτισµού «Άρτεµις» στον Άλιµο. Ωστόσο, συναυλίες πραγµατοποιούνται και σε άλλες αίθουσες στην Αθήνα, όπως επίσης σε πόλεις της περιφέρειας, εφόσον αυτές διαθέτουν επαρκείς υποδοµές για συµφωνικές συναυλίες, αλλά και το εξωτερικό. Επίσης, κύριος στόχος, εκτός των συναυλιών και των περιοδειών, είναι η πραγµατοποίηση ηχογραφήσεων και η ανάρτησή τους στο διαδίκτυο µέσω συνεργασιών που υπάρχουν και θα προκύψουν µε διεθνείς φορείς διαδικτυακής διαχείρισης ηχητικού  σήµατος.