Η Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών ξεκίνησε τη διαδροµή της µε ένα αφιέρωµα στον γενάρχη της Νεοελληνικής  Έντεχνης Μουσικής, τον Κερκυραίο συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο, µε τίτλο «Ο Νικόλαος Μάντζαρος και οι µαθητές του».

Στην πρώτη της συναυλία, που δόθηκε στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισµού «Άρτεµις» (Πυθαγόρα 8, Άλιµος),  ερµηνεύτηκαν έργα του Μάντζαρου και δύο µαθητών του, επίσης Επτανησίων συνθετών: του Κερκυραίου ∆οµένικου Παδοβά (ή Παδοβάνη) και του Ιθακησίου ∆ιονυσίου Ροδοθεάτου.

Το πρόγραµµα περιελάμβανε µία καντάτα, ένα ντουέτο και τέσσερις άριες του Μάντζαρου, έργα της περιόδου λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν εκτελεστεί στην Αθήνα. Στο δεύτερο µέρος ακούστηκε η εισαγωγή από την Όπερα ∆ίρκη του ∆οµένικου Παδοβά, ενός πολύ σηµαντικού συνθέτη που ελάχιστα γνωστός είναι σήµερα εκτός του κύκλου των ειδικών. Τέλος, θα ακούστηκε και πρώτο νεοελληνικό έργο στην κατηγορία της προγραµµατικής µουσικής και του συµφωνικού ποιήµατος, το έργο Ο Σιντ, του ∆ιονυσίου Ροδοθεάτου.

Πρόκειται για το ξεκίνηµα µιας πολιτιστικής πρωτοβουλίας µε στόχο την εκτέλεση και ηχογράφηση σηµαντικών έργων κληρονοµιάς της Έντεχνης Νεοελληνικής Μουσικής και δίνει την ευκαιρία στους φίλους της έντεχνης µουσικής να γνωρίσουν µια σειρά έργων, που είναι άγνωστα στον τόπο που δηµιουργήθηκαν και στο Ελληνικό κοινό.

Σολίστ:

Χρύσα Μαλιαμάνη (σοπράνο)

Χρήστος Κεχρής (τενόρος)

Διεύθυνση: 

Βύρων Φιδετζής

 

Διαβάστε κριτικές για τη συναυλία εδώ