Με μια συναυλία αφιερωμένη σε συνθέτες και έργα της Ελληνικής Εθνικής Σχολής δόθηκε τις παραμονές της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 2017. Η συναυλία εγκαιωίασε τις 13ες Ελληνικές Μουσικές Γιορτές, ένα θεσμό που ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια με πρωτοβουλία του Μαέστρου και Καλλιτεχνικού ∆ιευθυντή της Φιλαρμόνιας, Βύρωνα Φιδετζή, και παρουσιάζει κάθε χρόνο, την άνοιξη, μια μεγάλη σειρά συναυλιών αποκλειστικά με έργα ελλήνων συνθετών, πολλά εκ των οποίων σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις.

Στη συναυλία αυτή, η ΦΟΑ παρουσίασε έργα χαρακτηριστικά δύο περιόδων της Ελληνικής Εθνικής Σχολής, με ξεχωριστό ελληνικό χρώμα, που χρησιμοποιούν τους μελωδικούς τρόπους, τους ρυθμούς και την ατμόσφαιρα του λαϊκού μας πολιτισμού.

Η συναυλία ξεκίνησε με το Συμφωνικό Θρύλο «Βασίλης ο Αρβανίτης», του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (1910-1989). Πρόκειται για ένα συμφωνικό έργο που βασίζεται στην πασίγνωστη, ομώνυμη νουβέλα του Στρατή Μυριβήλη για το πρωτοπαλίκαρο και ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα  και «αφηγείται»  με μουσικούς όρους τη θρυλική του ιστορία.


Η βραδιά συνεχίστηκε με την Ραψωδία για βιολί και ορχήστρα του Θεόδωρου Καρυωτάκη (1903-1978), εξάδελφου του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη. Το έργο γράφτηκε σε πρώτη μορφή το 1940 και αναθεωρήθηκε το 1955. Ο συνθέτης, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά ελληνικά στοιχεία, τα δουλεύει με εκφραστικά μέσα νεότερα, τα πλάθει με τέχνη και μέτρο, και τα δένει σ’ ένα οργανικό σύνολο. Σολίστ ο Χάρης Χατζηγεωργίου.


Η συναυλία έκλεισε με μια σειρά τραγουδιών για χορωδία και ορχήστρα του ιδρυτή της Εθνικής Σχολής, Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962), τα περισσότερα των οποίων ανάγονται στην περίοδο των Βαλκανικών πολέμων. Τα ποιητικά κείμενα είναι έντεχνα και παραδοσιακά. Σολίστ στα τραγούδια ήταν η υψίφωνος Τζούλια Σουγλάκου. Συμμετείχαν οι Χορωδίες "Ambitus" Λεοντείου Λυκείου και Εθνικού Ωδείου.

Σολίστ:
Χάρης Χατζηγεωργίου, βιολί

Τζούλια Σουγλάκου, υψίφωνος

Χορωδίες:

Μικτή Χορωδία Εθνικού Ωδείου (διεύθυνση Σπύρος Κλάψης)

Μικτή Χορωδία "Ambitus" Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης (διεύθυνση Κατερίνα Βασιλικού)

Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

 

Διαβάστε κριτικές για τη συναυλία εδώ