Τον πατραϊκής καταγωγής συνθέτη Δημήτριο Λιάλιο και ένα άγνωστο έργο του παρουσίασε στο κοινό της κλασικής μουσικής η «Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών»  την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου 2017.

Ο Λιάλιος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1869 και σπούδασε μουσική στο Μόναχο της Βαυαρίας, ως μαθητής ενός από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του 19ου αιώνα, του Ludwig Thuille, που ήταν και προσωπικός φίλος του Richard Strauss. Συνέθεσε έργα σε όλα τα είδη της έντεχνης μουσικής και υπηρέτησε για πολλές δεκαετίες ως Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο. Στη  συναυλία της «Φιλαρμόνιας» θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η «Λειτουργία εις κεκοιμημένους» (Missa pro defunctis ή Requiem), ένα νεανικό και εντελώς άγνωστο ως τώρα έργο του συνθέτη.

Στη συναυλία περιλαμβάνονται ακόμη δύο σύντομες «συμφωνίες» για ορχήστρα εγχόρδων του Ελληνικής καταγωγής συνθέτη Ιωσήφ Μιχαήλ Stratico. Ο Stratico, που γεννήθηκε στη Ζάρα της Δαλματίας από Χιώτισσα μητέρα, υπήρξε μαθητής του Ταρτίνι, ενός συνθέτη της περιόδου από τα μέσα έως τα τέλη του 18ου αιώνα, της επονομαζόμενης Προκλασικής, όπου κυριαρχεί το ρεύμα του ∆ιαφωτισμού. Τον συνθέτη αυτόν γνώρισε στο Ελληνικό κοινό για πρώτη φορά η Φιλαρμόνια πριν από δύο περίπου μήνες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Δημήτρης Λιάλιος, Λειτουργία εις κεκοιμημένους, σε σι ελάσσονα

Ιωσήφ Μιχαήλ Stratico, Συμφωνία για ορχήστρα εγχόρδων σε Ντο μείζονα αρ. 1

                                      Συμφωνία για ορχήστρα εγχόρδων σε Ρε μείζονα

 

Σολίστ:

Λυδία Ζερβάνου, σοπράνο

Χρυσάνθη Σπιτάδη, μέτζοσοπρανο

Μιχάλης Ψύρρας, βαρύτονος

Ζωή Κάππου, σοπράνο ΙΙ

Ιρένα Αθανασίου, μέτζοσοπρανο ΙΙ

Διδασκαλία σολίστ: Δημήτρης Γιάκας

 

Συμμετείχαν οι χορωδίες:

Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διδασκαλία: Νίκος Μαλιάρας)

Ωδείου Kodály (Διδασκαλία: Μιχάλης Πατσέας)

Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

 

Διαβάστε κριτικές για τη συναυλία εδώ