Η Φιλαρμόνια συμμετείχε με αυτή τη συναυλία για τρίτη φορά φέτος στις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές 2017 παρουσιάζοντας δύο σημαντικά έργα των Ελλήνων πρωτοπόρων συνθετών του 1ου μισού του 20ού αιώνα, Δημήτρη Μητρόπουλου και Νίκου Σκαλκώτα, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή.

Το Κοντσέρτο Γκρόσσο (Concerto Grosso) του Δημήτρη Μητρόπουλου είναι έργο του 1928 και έχει μεγάλη ιστορική σημασία, αφού είναι ένα από τα πρώτα έργα που εισάγουν στην Ελλάδα την συνθετική τεχνική της ατονικότητας, ταυτόχρονα όμως ακολουθεί τα μορφολογικά πρότυπα του Νεοκλασικισμού, υπηρετώντας μια από τις σημαντικές μουσικές δομές της εποχής του Μπαρόκ.

Η Συμφωνία σε Σι ύφεση μείζονα (γνωστή ως «συμφωνιέτα» του Νίκου Σκαλκώτα είναι ένα εξαιρετικά δυνατό και εμπνευσμένο έργο που γράφτηκε το 1948, ένα χρόνο πριν τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη. Σηματοδοτεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές του έργο του και την προσέγγισή του στην τονικότητα και τη νεοκλασική αισθητική, που παρατηρείται πολύ συχνά στην τελευταία περίοδο της ζωής του συνθέτη.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιελάμβανε επίσης την Φαντασία κοντσερτάντε για σόλο βιόλα και έγχορδα, έργο του 2014 του Θεσσαλονικιού συνθέτη Σίμου Παπάνα, με τον Πάρι Αναστασιάδη στη βιόλα, καθώς και το έργο “In memoriam Γ.Α. Παπαϊωάννου», σύνθεση του 1989, του Περικλή Κούκου, επίσης για έγχορδα, που ο συνθέτης αφιέρωσε στη μνήμη του Δασκάλου του.

Πρόγραμμα

Δημήτρη Μητρόπουλου (1896-1960): Κοντσέρτο γκρόσο (1928)
Σίμου Παπάνα (1979): Φαντασία κοντσερτάντε για σόλο βιόλα και έγχορδα (2014)
Περικλή Κούκου (1960): In memoriam Γ.Α. Παπαϊωάννου για ορχήστρα εγχόρδων (1989)
Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949): Μικρή Συμφωνία σε Σι ύφεση μείζονα (Συμφωνιέττα) (1948)


Σολίστ: Πάρις Αναστασιάδης, βιόλα

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Διαβάστε κριτικές για τη συναυλία εδώ