Από το 2000 έως και το 2016 το Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου» του Δηµοτικού Ωδείου Καβάλας (ΔΩΚ) έκανε αισθητή την παρουσία του κάθε καλοκαίρι στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, µέσω ενός ευρύτατου φάσµατος συναυλιών και σεµιναρίων υψηλού επιπέδου από Έλληνες και αλλοδαπούς καλλιτέχνες µε διεθνή καριέρα. Ξεχωριστή θέση είχε (τα περισσότερα χρόνια) η προβολή της συνθετικής δηµιουργίας του Παπαϊωάννου. Επειδή για διάφορους λόγους η φετινή διοργάνωση παραπέµφθηκε δοκιµαστικά στον Φεβρουάριο του 2018, η Δήµαρχος & η Διοίκηση και η Διεύθυνση του ΔΩΚ συναποφάσισαν τη διοργάνωση τριών συναυλιών κλασικής µουσικής ως αντιστάθµισµα για την απουσία του Φεστιβάλ. Έτσι προέκυψε το «Μουσικό Καλοκαίρι 2017», υπό την επιµέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του ∆ΩΚ, Γεώργιου-Ιούλιου Παπαδόπουλου.

[...]
Ως τελική συναυλία του «Μουσικού Καλοκαιριού», στις 30 Αυγούστου στο Φρούριο Καβάλας εμφανίστηκε η Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου Έλληνα αρχιµουσικού Βύρωνα Φιδετζή, µε σολίστ τον βραβευµένο βιολονίστα Γιάννη Κορµπέτη, πρώην µαθητή του ΔΩΚ και επισκέπτη καθηγητή από τη Γερµανία, όπου ζει. Ο σολίστ ερμήνευσε το περίφηµο Κοντσέρτο αρ. 3 σε σι ελάσσονα, έργο 61, του Γάλλου συνθέτη του Ροµαντισµού Camille Saint-Saëns.

Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της συναυλίας, βεβαίως, είναι ότι το κοινό της Βόρειας Ελλάδας είχε τη µοναδική ευκαιρία να ακούσει το πιο προσιτό έργο του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, τον Συµφωνικό Θρύλο Βασίλης ο Αρβανίτης. Εµπνευσµένη από την οµώνυµη νουβέλα του Στρατή Μυριβήλη για το πρωτοπαλίκαρο και ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, η µνηµειώδης σύνθεση «αφηγείται» µε µουσικούς όρους τη θρυλική του ιστορία. Έχοντας προωθήσει την ελληνική λόγια µουσική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όσο κανείς άλλος, ο πρώην αρχιµουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Βύρων Φιδετζής πρότεινε να συµπεριλάβει τιµητικά αυτό το κοµµάτι. Φυσικά η πρότασή του έγινε αµέσως αποδεκτή, καθώς πιστεύουµε ότι µε αυτόν τον τρόπο διατηρούµε τουλάχιστον µία νοητή γέφυρα µε το Φεστιβάλ «Παπαϊωάννου» ως την επόµενη διοργάνωσή του, παραµένοντας συνεπείς στην καταστατική δέσµευση των ιδρυτών του για την προβολή της µουσικής του καβαλιώτη µουσουργού.

Σολίστ: Γιάννης Κορµπέτης

Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής