Το έργο αυτό του Περικλή Κούκου (*1960), ενός από τους µεγαλύτερους ζώντες Έλληνες συνθέτες, ολοκληρώθηκε το 2003 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την «Καµεράτα» και την Παιδική Χορωδία «Μανώλης Καλοµοίρης» τις µέρες των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς 2003-2004 σε σειρά 12 εµφανίσεων. Πρόκειται για ένα αριστουργηµατικό «διαµαντάκι» µουσικής ευρηµατικότητας. Ο συνθέτης, µε υψηλής ποιότητας έµπνευση, καταφέρνει να δηµιουργήσει ένα έργο τόσο ποιοτικό όσο και ευπρόσιτο για το κοινό στο οποίο απευθύνεται, τα µικρά παιδιά. Χρησιµοποιώντας και µελοποιώντας ποίηση µεγάλων Ελλήνων ποιητών (Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γεώργιος Βιζυηνός, Άγγελος Σικελιανός, Βασίλης Ρώτας, Γεώργιος ∆ροσίνηςκ.α.), σκιαγραφεί µε το προσωπικό του µουσικό ιδίωµα µια ονειρική ατµόσφαιρα κατάλληλη για τις φωτεινές χριστουγεννιάτικες νύχτες αλλά και για κάθε άλλη νύχτα του χειµώνα. Πρόκειται για ένα «Όνειρο µιας χειµωνιάτικης νύχτας», όπως µαρτυρεί ο υπότιτλος του έργου, που συγκινεί µικρούς και µεγάλους στις παραµονές των µεγάλων γιορτών.

Ο Περικλής Κούκος µε το έργο του υποβάλλει µια διαφορετική αισθητική και, ταυτόχρονα, παιδαγωγική πρόταση για τις προϋποθέσεις της προσέγγισης του έργου των µεγάλων µας ποιητών από τη νέα γενιά και το ευρύ κοινό γενικότερα, µια πρόταση ευθύνης και ευαισθησίας, που ανταποκρίνεται στη λεπτότητα του ποιητικού λόγου.

Δυο λόγια για την υπόθεση του έργου:


Είναι νύχτα γενεθλίων. Η μικρή Μαρία περνάει μια αξέχαστη βραδιά στη γιορτή που της έχουν ετοιμάσει οι φίλοι και η οικογένειά της, με πρωτεργάτη τον θείο της Γιώργο, που ως Μάγος Μερλίνος πρωτοστατεί στα παιχνίδια και τα μαγικά. Ο ίδιος θα της χαρίσει ένα πολύ σημαντικό δώρο: ένα βιβλίο ποιημάτων. Η Μαρία, που ψάχνει για το «θαλασσινό τριφύλλι», θα ανοίξει το βιβλίο της με λαχτάρα ελπίζοντας ότι θα βρει ένα χάρτη που θα την οδηγήσει στο θησαυρό της. Με καράβι τα ποιήματα και οδηγό τη φαντασία, η Μαρία ξεκινάει μια αναζήτηση που εξελίσσεται σε ονειρική περιπέτεια. Μέσα από τους στίχους των ποιητών ζωντανεύουν πλάσματα και τοπία υπαρκτά ή φανταστικά. Η Μαρία δεν θα βρει το θαλασσινό τριφύλλι. Η μικρή της Οδύσσεια όμως θα της αποκαλύψει κάτι άλλο: τη δύναμη του ποιητικού λόγου και τη μαγεία της δημιουργίας.

Συµµετέχουν οι κορυφαίοι σολίστ Ειρήνη Καράγιαννη (µεσόφωνος), Κώστας Μαυρογένης (βαρύτονος) και Στέλλα Κούκου (πιάνο). Αφηγητής: Βασίλης Πουλάκος. Συνεργάζονται οι Παιδικές Χορωδίες «Μανώλης Καλοµοίρης» του Σχολείου μας (διδασκαλία: Σάββας Ρακιντζάκης) και «Περικλής Κούκος» Εθνικού Ωδείου Ηλιούπολης (διδασκαλία: Βάνα Μαντζαβίνου). Εικαστική επιμέλεια-φωτισμοί: Αντώνης Χαλκιάς.

Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Μαλιάρας

Στο φουαγέ του θεάτρου, και για μία περίπου ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας, το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών της Φιλαρμόνιας θα μας εισαγάγει όλους στο πνεύμα των ημερών, παίζοντας αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες για μικρούς και μεγάλους.