ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δάσκαλος και Μαθητής

 Σε δύο από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες του 20ού αιώνα ήταν αφιερωμένη η συναυλία της Φιλαρμόνιας πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 21 Μαΐου.


Ο Μανώλης Καλομοίρης (1883-1962) υπήρξε ο ιδρυτής και ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Σχολής. Με το έργο του αλλά και με την εν γένει καλλιτεχνική και παιδαγωγική δραστηριότητά του καθόρισε τις εξελίξεις στην Ελλάδα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στη συναυλία, που εντάσσεται στον 14ο κύκλο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών 2018, ακούσαμε τρία από τα πιο σημαντικά του έργα: Το κεντρικό έργο του πρώτου μέρους είναι το «Κοντσερτάκι» για βιολί και ορχήστρα, το οποίο πλαισιώνεται από την 1η Ραψωδία σε ενορχήστρωση του Γάλλου μαέστρου και συνθέτη Gabriel Pierné και το έργο «Στου Όσιου Λουκά το Μοναστήρι» για αφηγητή και ορχήστρα σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού.


 Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Φιλαρμόνια ερμήνευσε την 1η συμφωνία ενός από τους πιο διακεκριμένους συνθέτες της πρωτοπορίας τους 20ού αιώνα, του σεμνού αλλά εξαίρετου Δημήτρη Δραγατάκη (1914-2001), που υπήρξε αρχικά μαθητής και κατόπιν εκ των στενότερων συνεργατών του Μανώλη Καλομοίρη.


 Σολίστ ήταν η βιολονίστα Στέλλα Τσάνη υπό την διεύθυνση του μαέστρου Λουκά Καρυτινού, που συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την Φιλαρμόνια.


INFO

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, 20:30

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, ΤαύροςΔημοσιεύτηκε στις